Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu

Uutiset

Täsmätukea kustannuksiin, myös yksinyrittäjän tukea edelleen haettavana


09.06.

Koronaepidemiasta kärsiville yrityksille on ollut tarjolla taloudellista tukea hyvin ja sitä on edelleen haettavissa. Hallitus on esittänyt niin sanottua kustannustukea auttamaan yrityksiä, joita koronapandemia on pahiten kohdannut. Kustannustukeen liittyvät lait ovat parhaillaan eduskunnan käsittelyssä ja pyritään saamaan voimaan mahdollisimman pian.

Ravitsemusalalle on auennut 5.6. uusi tukimuoto, niin sanottu ravintolatuki, joka oikeuttaa ravitsemusalan yritykset hyvitykseen. Osa yrityksistä saa tuen automaattisesti. Tukimalli on kaksiosainen: Toinen osa tukee yrityksiä työllistämisessä ja toisella osalla hyvitetään toiminnan rajoituksia ja tuetaan yrityksiä joustamattomien kustannusten hoitamisessa. KEHA-keskuksen verkkosivuilla on kattavat lisätiedot tuesta. 

 

Yksinyrittäjälle tukea

Yksinyrittäjän 2000 euron tukea haetaan omasta sijaintikunnasta. Koko maassa ja Etelä-Pohjanmaan maakunnassa yksinyrittäjät ovat hakeneet heille varattua 2000 euron tukea melko vähän.

– JPYP:n toiminta-alueella hakemuksia on saapunut noin 130 kpl, ja niistä on käsitelty noin 70 prosenttia. Hakemusten käsittelyssä on esiintynyt jonkin verran viivettä, mikä on aiheutunut lisätietopyyntöjen suuresta määrästä. Alkuvaiheessa suurin ongelma oli liikevaihdon laskun osoittaminen. Liikevaihdon laskun osoittaminen tarvittavilla liitteillä on hakemuksen etenemisen kannalta keskeinen asia, sanoo JPYP:n toimitusjohtaja Vesa Alanko-Luopa.

 

Vimpeliläisen Boutique Johanna K:n yrittäjä haki ja sai yksinyrittäjän tukea. Yhtiömuoto on osakeyhtiö.

– Hain tukea heti, kun tukihaku avautui. Tuen hakeminen oli helppoa www.jpyp.fi-sivujen kautta. Itse hakulomake oli helppo täyttää ja vei aikaani ehkä 10 minuuttia. Hakemukseen tarvittavat liitteet olivat minulla valmiina katsottuna. Tarvittavista liitteistä oli hyvä listaus jpyp.fi-sivulla, yrittäjä Johanna Korkea-aho kertoo.

Päätös tuen saamisesta tuli sähköpostilla muutamassa päivässä.

– Tukiraha oli tilillä noin viikon kuluttua päätöksen saamisesta. Tukirahan käytin liikkeen laskujen maksamiseen. Kannattaa ehdottomasti hakea tukea, jos vähänkään on tarvetta. Etenkin kaupan alalla on paljon ennakkoja, joista joutuu vastaamaan, joten tuki tuli kyllä tarpeeseen, monilla on varmasti sama tilanne, Korkea-aho kannustaa.

JPYP:n verkkosivuilla on ohjeet ja lomake tuen hakemiseen. Tukea voi hakea 30.9.2020 saakka. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt JPYP:n toiminta-alueelle (Alajärvi, Lappajärvi, Soini ja Vimpeli) yksinyrittäjien tukeen yhteensä noin 932 000 euroa.

Tietoa ja apua hakemusasioissa saa JPYP:n yritysneuvojilta. Yrityksen käyttämä tilitoimisto on myös tärkeä yhteistyötaho. Neuvoa ja apua kannattaa pyytää rohkeasti, Alanko-Luopa muistuttaa.

 


Takaisin uutisiin

Mainostoimisto Semio | Tampere ja SeinäjokiWebio julkaisujärjestelmä, verkkosivujen ylläpito