Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu

Uutiset

Hyvä tietää omistajanvaihdoksesta


04.09.

Omistajanvaihdosta on hyvä alkaa valmistella hyvissä ajoin. Oikeastaan yrityksen ja sen toiminnan siirrettävyys tulisi olla tavallinen osa liiketoiminnan suunnittelua alusta asti.

– Yhtiön nimen miettimisestä lähtien mahdollinen myöhempi omistajanvaihdos on hyvä ottaa huomioon. Omistajanvaihdoksen voi tehdä kaikenlaisissa yhtiössä: osakeyhtiön voi myydä, ja muiden yhtiömuotojen ollessa kyseessä myydään liiketoiminta. Se tarkoittaa, etteivät yhtiön olemassa olevat vastuut ja oikeudet siirry automaattisesti, kertoo Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien omistajanvaihdosneuvoja Aila Hemminki.

Ota huomioon ainakin nämä

Minkälainen operaatio omistajanvaihdos sitten käytännössä on?

– Useimmiten taseen ja/tai kassan sekä vaihtovaraston siistiminen, joskus yhtiömuodon muuttaminen tai yhtiön jakaminen esimerkiksi siten, että toiseen jää reaaliomaisuus ja toiseen liiketoiminta, Aila kertoo.

– Ihan ensimmäisiä toimenpiteitä kuitenkin ovat monenlaisten päätösten tekeminen: mitä myydään, kenelle, miten ostajaa etsitään, millä aikataululla, jatkaako luopuja mentorina tai työntekijänä ja miten määritellään yrityksen arvo, hän luettelee.

Vaihdostilanteeseen kannattaa usein hakea ulkopuolista neuvoa. Omistajanvaihdosneuvonta on Etelä-Pohjanmaalla kaikille yrityksille maksutonta, sillä toimintaa rahoittavat muun muassa kunnat. Neuvontaa saa myös oman paikkakunnan elinkeinopalveluista. Alajärven, Lappajärven, Soinin ja Vimpelin alueella tukena ja apuna omistajanvaihdoksissa ovat Ailan lisäksi Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelun henkilökunta.

 

Mistä jatkaja toiminnalle?

Jos omasta perhepiiristä ei löydy jatkajaa voi etsintää alkaa tehdä henkilöstön, asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden tai kilpailijoiden joukosta. Ostajaa voi hakea myös julkisesti tai yritysvälittäjän ostajarekisterin kautta. Kaikki eivät kuitenkaan halua tuoda esille myyntiaikeita.

– On hyvin ristiriitaista, että usein yrityksen verkosto menettää luottamustaan myytävänä olevaa yritystä kohtaan. Yrittäjähän pyrkii nimenomaan varmistamaan yrityksen jatkuvuuden ryhtymällä omistajanvaihdostoimenpiteisiin esimerkiksi oman eläkkeelle siirtymisen vuoksi. On ihan tutkitusti todettu, että yrityksestä tulee usein kasvuyritys omistajanvaihdoksen jälkeen, eli se lähtee uuteen nousuun, Aila Hemminki huomauttaa.

Omistajanvaihdosta ei pitäisi joutua turhaan pelkäämään tai salailemaan. Usein yrityksen tai liiketoiminnan myyntiin liittyy kuitenkin monenlaisia tunteita. Hyvää ja kannattavaa yritystoimintaa ei kannata kuitenkaan ajaa alas.

 

Kiinnostaako omistajanvaihdos? Tule Tähtäimessä omistajanvaihdos tapahtumaamme Kivitippuun 15.9. Tarjolla aamupalaa ja tuhti tietopaketti omistajanvaihdosasiaa. Lue lisää ja ilmoittaudu.


Takaisin uutisiin

Mainostoimisto Semio | Tampere ja SeinäjokiWebio julkaisujärjestelmä, verkkosivujen ylläpito